RWS logo2

Uitnodiging

De Compacte Stad - de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling

Het Atlas-team nodigt je graag uit voor de Atlas Werkconferentie 2023 op donderdag 14 september aanstaande in het Keilepand in Rotterdam! Dit jaar is het thema ‘De Compacte Stad – de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling’. Kom kennis maken met nieuwe concepten en duurzame oplossingen om onze leefomgeving te transformeren.

Of je nu woont in een dorp of in een grote stad, de kans is groot dat planologen naar je leefomgeving kijken volgens het concept ‘de compacte stad’. In dit concept gaat het om het efficiënter indelen van de ruimte door meerdere functies in een gebied bij elkaar te brengen. Denk aan wonen, werken, natuur, recreëren en vervoer. De compacte stad kan als concept een oplossing bieden voor het gebrek aan ruimte in Nederland. Maar als woonwijken dichterbij bedrijventerreinen komen te liggen, kan dit ook leiden tot meer risico’s. Zoals milieueffecten of brandgevaar.
Op deze Atlas Werkconferentie willen wij samen met jou al deze aspecten van een compacte stad onderzoeken. Wat zijn de gevolgen van het loslaten van de traditionele functiescheiding tussen woonwijken, winkelgebieden en industrieterreinen? Hoe kun je bewoners betrekken bij dit soort nieuwe ontwikkelingen? Oftewel: wat betekent deze ontwikkeling naar een compacte ruimtelijke ordening in de praktijk?

Bij een compacte stad gaat het om het maken van keuzes: waar wil je de ruimte voor inzetten? De Atlas Leefomgeving biedt inzicht in de leefomgeving. Waar liggen kansen? En waar juist risico’s? Zo kan de Atlas professionals helpen om goede keuzes te maken voor een gezondere, veiligere en groenere leefomgeving. Daar gaat het ook over tijdens deze Atlas Werkconferentie.


Het Keilepand: een bruisende hotspot

In de Omgevingsvisie ‘Veranderstad’ kijkt Rotterdam wat voor stad ze in de toekomst wilt worden. Het Rotterdamse Keilepand maakte een transformatie door: van vooroorlogse groente- en fruitloods naar een bruisende hotspot waar gelijkgestemde bedrijven aan een duurzame toekomst bouwen. Maak tijdens onze Atlas Werkconferentie kennis met deze stoere en unieke locatie in het Rotterdamse havengebied.


Programma

Het programma start om 10.00 uur met een plenaire sessie. Om 11.30 uur starten we met de eerste van de drie workshoprondes. Ga bijvoorbeeld aan de slag met Smarticipatie. Leer hoe je met slimme tools participatie niet alleen makkelijker, maar ook succesvoller maakt. Krijg een beeld hoe rampsporen zijn verankerd in ons landschap en wat we kunnen leren als het gaat om het beheersen van risico’s. Of leer van Urban Reef hoe je in de compacte stad ruimte kunt maken voor natuur door ecosystemen te ontwerpen die voor meer leven zorgen. Ook thema’s als externe veiligheid, de Omgevingswet en gezonde leefomgeving komen aan bod. We sluiten de middag af met een gezellige borrel.


Buitenworkshops

Er zijn ook workshops lekker buiten. Dit zijn wandelingen van maximaal 45 minuten per sessie. Dus trek je wandelschoenen aan! Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een geluidsexpeditie in de Merwe-Vierhavens. Ben je minder goed ter been? Ga dan mee op ontdekkingstocht met de Urbanisten en leer meer over Getijdenpark Keilehaven en de Sponstuin.

Het volledige aanbod van de workshops lees je op de workshop pagina op deze website.

Kom je ook? Leuk!
Meld je dan aan via de aanmeldknop hieronder en laat weten met welke sessies jij wilt meedoen.

Heb je vragen?

Heb je vragen over de bijeenkomst? Neem dan contact op met de organisatie via rws@caos.nl.

Tot 14 september 2023!

Met duurzame groet,
Het Atlas-team

Volg de laatste ontwikkelingen op:
Atlas Leefomgeving, Facebook, Instagram en Twitter
Of meld je aan voor onze nieuwsbrief!


Over de Atlas Werkconferentie

De Atlas Werkconferentie is een jaarlijks terugkerend evenement. De teams van Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk Kapitaal, Nationale EnergieAtlas, Gezonde Leefomgeving en Register Externe Veiligheid organiseren de Atlas Werkconferentie.